Psihopatologie

Cognitiile descriptive si inferentiale (Gandurile automate)!

Ne intrebam de multe ori de ce ne „vin” unele ganduri in cap? De ce nu ne dau pace aceste ganduri? Si intr-un final, dorim sa scapam de ele si ne intrebam, CUM? Astfel ajungem sa definim ce inseamna cognitiile descriptive si inferentiale. Cognitiile descriptive sunt structuri cognitive care au un dublaj lingvistic (demarcatia dintre constient si inconstient) si care descriu/reflecta stimulii din mediul inconjurator, in sistemul cognitiv prin propozitii de observatie (Daniel David, 2012). De exemplu o descriere ar putea sa sune in felul acesta: Sa dam un exemplu ipotetic- „Sotia mea nu a venit acasa la ora 10”, ceea ce ii si corect, la ora 10 ea nu se afla pe canapea, in incaparea in care ma aflu si eu! Descrierea e de obicei realista, rationala, mai putin in cazul anxiosilor care vor face descrieri in functie de fricile pe care le au (biasare cognitiva). In urma acestei descrieri apare si marea problema, inferentele. Cognitiile inferentiale au dublaj lingvistic si pornesc intotdeauna de la descrieri, trecand dincolo de actul perceptiv, adica de ratiunea si logica noastra (de REALITATEA IN SINE). De exemplu, avand descrierea de mai sus ” Sotia mea nu a venit acasa la ora 10″, PAC in mintea noastra apare si gandul automat (inferenta) ” Inseamna ca ma inseala si nu ma mai iubeste!”. Datorita acestei inferente vor aparea emotii disfunctionale precum gelozie, furie, frica etc. pe un gand dezadaptativ si ireal in sine. In urma emotiilor negative, continuand povestea noastra, vine sotia acasa pe la ora 01:00 si incepe MAREA cearta prin intrebari precum: „Unde ai fost? Ce ai facut? Cu cine ai fost? Ma inseli? etc.”, intrebari ce ridica nivelul de furie, care mai apoi se poate lasa cu violenta domestica si comportamente dezadaptative (restrictii ale sotiei, urmarirea ei si comportament urat fata de prietenii ei etc.).

Cum sa scapam de aceaste inferente? Dupa cum am scris si in articolul precedent este intotdeauna nevoie sa ne punem urmatoarele intrebari la nivel empiric: „Am dovezile necesare care sa imi sustina gandul meu? Sunt ele concludente cu realitatea?”, adica „Oare sotia mea, nu este prinsa intr-o sedinta pana mai tarziu? Nu este prinsa in trafic? Poate nu raspunde la telefon pentru ca e pe silent in poseta? Am dovezi ca ea ma inseala? etc.”. Raspunzandu-va la aceste intrebari, veti observa cum nivelul emotiilor disfunctionale (gelozie, frica, furie etc.) se vor diminua. Nu instant! E nevoie de multa munca si in special de „Restructurare cognitiva” care in mare parte se face in cadrul unei sedinte de terapie cognitiv-comportamentala.

In incheiere as vrea sa va dau un mic teaser (despre ce voi scrie in articolul urmator). Pe langa cognitiile descriptive si inferentiale, avem si COGNITIILE EVALUATIVE si de asemenea vom descrie ce inseamna GANDURILE AUTOMATE!

Urmariti acest video despre ce inseamna inferentele:

Cu drag si respect,

Psiholog Clinician si Psihoterapeut Popovici Liviu Paul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.