Dezvoltare personala

Sensul si semnificația unui loc de munca!

IMG_0175-2.JPG

Majoritatea dintre noi ne punem urmatoarea intrebare: “Ce rost are sa muncim, daca salariile sunt mici in aceasta tara?”. O intrebare pertinenta, dar irationala din mai multe puncte de vedere. De ce? Vom incerca sa definim acest lucru prin cele ce urmeaza.
Sensul si semnificatia in viata unui om este foarte importanta, deoarece ne ajuta sa indentificam calea pe care o avem de urmat. Sensul nu poate fi definit ca ceva fizic, palpabil, masurabil, ci se refera la finalul a tot ceea ce experienteaza fiinta umana de la inceputul vietii si pana la sfarsitul ei. Dupa cum spune Roy Baumeister, in cartea sa “Sensuri ale vietii”, este “reperezentarea mentala impartasita a posibilelor legaturi dintre obiecte, evenimente si relatii”. Iar semnificatia reprezinta modul cum interpretam noi lumea care ne inconjoara.

Trecand de la partea filozofica, la cea concreta, omul are nevoie de sens si semnificatie in viata sa. Sesnul si semnificatia provin din mai multe arii pe care o persoana le experienteaza la un moment dat in viata (ex: Religia, Familia, Munca etc.).
In acest articol noi ne vom axa cu precadere pe rolul muncii in crearea de sens si semnificatie. Munca este definita ca un efort depus pe o anumita distanta, care nu implica o recompensa imediata, ci mai degraba tine de disciplina interioara si de motivatia extrinseca. Asa ajungem la intrebarea “De ce trebuie sa muncim?”. Deoarece munca este singurul factor ce satisface nevoia de supravieturie, placerile, siguranta si confortul dorit pentru a trai o viata decenta.
Roy Baumeister spune ca exista 3 sensuri ale muncii: ocupatie, chemare si cariera. “Munca pe care o considerăm ocupaţie se referă la realizarea unor sarcini pentru obţinerea unui salariu, fără ca persoana să se implice prea mult sau să aibă alte satisfacţii personale de pe urma muncii sale. Când munca este considerată chemare, ea este efectuată datorită unui sentiment de obligaţie personală, de datorie sau pentru că ar ţine de destinul individului. Chemarea poate să ia naştere din perceperea unei responsabilităţi faţă de bunăstarea societăţii sau se poate baza pe percepţia unei obligaţii în ceea ce priveşte atingerea potenţialului sau a împlinirii proprii. Cariera prin muncă este motivată de dorinţa pentru succes şi recunoaştere.”
La final totul depinde de noi cum alegem sa muncim, deoarece la sfarsitul vietii vom intelege cu adevarat daca a meritat tot ceea ce am facut si daca suntem pe deplin satisfacuti de ceea ce am realizat pentru noi si pentru urmasii nostri.

Schimbarea sta in tine, fa-o pana nu e prea tarziu!

Bibliografie: Roy F. Baumeister- Sensuri ale vietii, Editura ASCR, 2011.

Psiholog Popovici Liviu Paul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.