Diverse

Nevoia de apartenenta la un grup de femei!

Smiling women

Dupa cum puteti observa in societatea actuala este o nevoie mare ca un individ sa apartina unui anume grup. Fie ca vorbim de o organizatie sau insititutie, fie ca vorbim de un grup de suport, toti avem nevoie de a face parte din unul dintre ele. Intrebarea este „De ce?”. Deoarece ne formeaza pe noi ca si indivizi si ne structureaza personalitatea in conformitate cu societatea in care traim.

De asemenea grupurile ne ajuta sa intelegem mai bine modul cum altii se raporteaza si isi rezolva problemele, ne ajuta sa ne intelegem mai bine felul prin care ne percepem propriile noastre comportamente si emotii. De exemplu, grupurile formate la nivel de Facebook prin care informatia selectata si postata de o anumita persoana in functie de placerile/hobby-urile/interesele, poate influenta o a doua perceptie si tot asa. Grupuri precum, Asociatia femeilor de afaceri, Rotary, Mame pentru Mame etc. ajuta femeile din diverse paturi sociale sa inteleaga cum alte femei functioneaza si actioneaza intr-o anumita situatie. Aceste modele feminine sunt motorul schimbarii pentru femeile in cautarea unui sens si a unei semnificatii in ce privesc propriile lor perceptii asupra realitatii concrete, adica asupra lumii.

Exista totusi si partea cealalta in care unele femei nu isi gasesc aparteneta la un anumit grup. Problema aici nu consta neaparat in principiile sub care sunt construite aceste grupuri, ci in curajul fiecarei femei in parte de a spune DA acestora. Întotdeauna unde sunt mai multe femei adunate sub un scop anume, rezultatele nu intarziu sa apara. Luati spre exemplu grupul Al Anon, femei care au in familie soti sau persoane dependente de alcool sau de alte substante care creaza dependenta, si care le fac viata un calvar. S-a observat la nivel statistic ca o intalnire saptamanala de suport in acest grup, le ajuta pe femei sa gestioneze mult mai bine situatia de acasa si sa inteleaga cu ce au de a face si cum pot sa treaca mai bine peste problema. De asemenea, aceste grupuri le confera un echilibru emotional, observand ca nu sunt singurele care au o asemenea problema si ca daca actioneaza intr-un anumit fel, pot sa regleze si sa rezolve problema cu care se confrunta.

In conlcuzie fiecare avem nevoie ca fiinte sociale sa facem parte dintr-un grup, fie si el format din 4 persoane care s-au intalnit la o cafea intr-un loc agreat de fiecare. Acest lucru ne ofera o noua perspectiva asupra vietii noastre de zi cu zi si anume ca NU SUNTEM SINGURI!

Psiholog clinician si psihoterapeut

Popovici Liviu Paul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.