Pandemia a ajuns să fie un instrument eficient în schimbarea paradigmelor vieții sociale și transformarea acestei în una digitală. Putem observa cum pe zi ce trece, omul, din nevoia de a comunica cu celălalt, fără să se expună pericolului de contaminare, preferă sa mențină un dialog la nivel online. Acest fapt a dus la o învățare activa și anume, persoanele vârstnice și-au făcut, cu ajutorul celor tineri, conturi de socializare, profesorii și-au instalat programe de predare online, pentru a fi cat mai aproape de elevi/studenți, prietenii/familia comunică mai mult prin videoconferința, decât prin telefon, preoții transmit live Sfânta Liturghie etc. Aceste comportamente privite individual, nu sunt neapărat negative, însă pot deveni, întrucât creierul uman este întotdeauna focalizat spre atingerea propriului confort, ghidându-se constant după ”mecanismul plăcerii” și evitându-l pe cel al durerii. Vom alege să desfășuram unele activități de acasă, pentru că ne simțim mai confortabil și astfel, ne vom izola social față de aproapele nostru și treptat vom adopta noua gândire digitală. Gândirea noastră analitica, ne va spune ca este mult mai bine și mult mai productiv să ne facem munca și cumpărăturile de acasă pentru a salva astfel, banii și timpul pe care l-am pierde dacă ne-am deplasa.
În următoarele săptămâni, corporațiile mari, precum Facebook, Google, Microsoft, Zoom vor lansa noi programe/upgrade-uri pentru a ne facilita interacțiunea umana în mediul online, în aproape toate domeniile, exceptând cele ce implică lucru fizic. Spre exemplu: Facebook a anunțat ca in următoarele săptămâni, va lansa un nou software/upgrade, care va fi implementat in Messenger, numit Messenger Rooms. Acest program va permite oamenilor să inițieze o videoconferință cu aproape oricine, care are un Smartphone/Calculator, fie ca deține sau nu un profil de Facebook. Prin intermediul acestui program, vom putea comunica ușor, vom putea face prezentări, inclusiv vom putea să ne uităm la un film in direct, împreună cu prietenii noștri. Imaginați-vă cât va fi de confortabil să stăm în propria noastră cameră, să pornim Netflix-ul, să ne uităm cu alți 10 prieteni în același timp la un film și să comentăm pe baza lui live. Acest lucru ar putea crea premisele dispariției cinematografelor, întâlnirilor acasă la prieteni pentru un film/jocuri de societate și ne-ar putea priva pe viitor de bucuria socializării față în față.
Activitățile realizate din confortul casei noastre riscăm să le plătim cu prețul intimității noastre. Acestor companii le vom pune la dispoziție preferințele noastre, tiparul nostru cognitiv și emoțional, supărările si dezamăgirile, ce ne place să mâncam și ce nu, fotografii si video-uri cu fiecare membru al familiei, in diverse contexte, ce fel de religie avem și în ce credem, ce preferințe politice împărtășim etc. Toate aceste informații vor crea profilul psihologic și emoțional al fiecăruia, tiparul de viață pe care fiecare dintre noi îl trăim, iar prin algoritmi speciali creați (Inteligență artificială) vor face previziuni acurate cu privire la tendințele cognitive și comportamentale viitoare. Fără să ne pierdem în teorii conspiraționiste, adoptând o gândire logico-empirică, vom constata că s-a creat ”arma supremă” în manipularea maselor și subjugarea gândirii libere! Acest lucru fiind augmentat de faptul că nimic NU se poate șterge, odată ce a fost încărcat pe internet.
Nu spun că această gândire digitală nu este benefica în vreme de pandemie și chiar după, în anumite contexte. Trebuie să ne întrebăm după ce trece această perioadă, cum este mai bine să acționăm? Ne vom întâlni mai des cu cei apropriați nouă sau vom prefera confortul interacțiunii online? Vom fi dispuși să oferim în continuare informații relevante ALTORA, despre viată noastră privată, despre preferințele noastre religioase și politice, despre structura sistemului cognitiv si emoțional? Să nu uităm, nimic NU e GRATIS în CAPITALISM, TOTUL se PLĂTEȘTE!
Psihoterapeut cognitiv-comportamental Popovici Liviu Paul